Framemaat fiets berekenen

Bij de aankoop van een nieuwe fiets is het belangrijk dat je een fiets kiest met de juiste frame hoogte. Als dit niet het geval is kan de fiets mogelijk niet correct worden afgesteld waardoor de fiets ervaring op zijn minste minder aangenaam is. Als je de lengte van je binnenbeen en het type fiets invult berekent de rekenmachine de juiste framemaat voor je.

Het meten van je binnenbeenlengte

Om je binnenbeenlengte goed te meten ga je rechtop staan op blote voeten. Zet je voeten ca. 15 cm uit elkaar. Vervolgens meet je de afstand van het kruis tot de grond. Dit is de binnenbeenlengte en dit getal kun je gebruiken om in te vullen in de rekenmachine.

Je Framemaat

Als de framemaat die de rekenmachine voor jou berekend heeft tussen twee verkrijgbare maten in ligt hangt de juiste keuze af van de manier waarop je de fiets wilt gebruiken. Voor sportief gebruik is de kleinste maat het meest geschikt. Als de fiets vooral als toerfiets gebruikt zal worden is de grootste van de twee maten meestal het meest geschikt.

Opmerkingen

De keuze van een goede fiets is van meerdere factoren afhankelijk en kan een flinke investering zijn. Laat je adviseren door iemand met verstand van zaken als je een fiets koopt en probeer de fiets even voor je tot aankoop over gaat.

Houdt er rekening mee dat de frame maat van je stadsfiets niet dezelfde is als de framemaat van een racefiets of mountainbike.