Bedrag per maand/per week

Gebruik de rekenmachine als je per maand betaald wordt, maar wilt weten wat je per week verdient. Of als je de rekening voor je telefoon per maand betaald en je wilt weten hoeveel je telefoon per dag kost en vergelijkbare vraagstukken. Vul het maand bedrag in en kies of je het bedrag per maand of per week wilt berekenen. Druk vervolgens op bereken.

Toelichting

Er gaan ongeveer 4 weken en 30 dagen in een maand. ONGEVEER… dus om van een maand bedrag naar een week of dag bedrag te gaan kunnen je niet gewoon delen door 4 of 30. Voor een nauwkeurige berekening moet het maand bedrag vermenigvuldigd worden met 12 om het jaarbedrag te verkrijgen. Dit bedrag moet vervolgens door 52 of 365 worden gedeeld om het week of dag bedrag te verkrijgen.

Opmerking

De oplettende lezer zal denken “Hoe zit dat dan als er een schrikkeljaar is, dan klopt het dag bedrag niet meer”. Dat klopt, in schrikkeljaren moet je een hele dag werken zonder betaald te worden. Het volgende schrikkeljaar is 2016, in 2016 is de rekenmachine dus niet exact. 52 weken van 7 dagen zijn 364 dagen dus de uitkomsten van de rekenmachine zijn in andere jaren ook niet 100% exact. Voor je boekhouding is het echter exact genoeg.