Brutowinst berekenen

Als scholier kom je bij economie wel eens vragen tegen waar je de bruto winst van een bedrijf moet berekenen. Ook ondernemers moeten de bruto winst kunnen berekenen, maar die zullen waarschijnlijk geen gebruik hoeven maken van de rekenmachine. Als je de omzet en de inkoopwaarde invult en op bereken drukt geeft de rekenmachine de brutowinst.

Brutowinst

Brutowinst is het bedrag dat een bedrijf verdiend heeft door de verkoop van producten of diensten. Over dit bedrag moet nog wel belasting worden betaald. De belasting en bedrijfskosten gaan hier dus nog vanaf. Dat is het verschil tussen brutowinst en nettowinst. Nettowinst is het bedrag dat overblijft nadat belasting en kosten zijn afgedragen.

Omzet/Inkoopwaarde

De omzet is het totaalbedrag van de verkopen van een bedrijf in een periode. De omzet hangt af van twee zaken, de verkoopprijs van het product en het aantal verkochte producten (afzet). De inkoopwaarde is al het geld dat een bedrijf uitgeeft aan de inkoop van de producten.

Voorbeeld

Een fietsenzaak koopt 150 fietsen voor 300 euro per stuk. De fietsen worden voor 480 euro verkocht. De omzet is dan 500 * 480 = 240.000 euro. De inkoopwaarde in dit geval is 500 * 300 = 150.000 euro. De brutowinst in dit geval is dus 240.000 – 150.000 (omzet – inkoopwaarde) = 90.000 euro.