Caloriebehoefte berekenen

Caloriebehoefte berekenen met de Harris – Benedict formule? Gebruik de rekenmachine om eenvoudig te bepalen wat hoeveel calorieën je per dag nodig hebt. Voor de berekening wordt gebruik gemaakt van het geslacht, leeftijd, gewicht, lengte en het activiteitsniveau. Als je deze gegevens invult en op berekenen drukt geeft de rekenmachine aan hoeveel calorieën je per dag nodig hebt.

Harris-Benedict formule (caloriebehoefte)

Er zijn diverse methoden om de dagelijkse caloriebehoefte te berekenen. De rekenmachine maakt gebruik van de, redelijk betrouwbare, Harris-Benedict formule. Deze formule is het gevolg van onderzoek door James Arthur Harris en Francis Gano Benedict en werd in 1919 gepubliceerd door het Carnegie Instituut in Washington.

  • Mannen: = 66 + (13.7 * gewicht in kilo’s) + (5 x lengte in cm) – (6.8 x leeftijd in jaren)
  • Vrouwen: = 655 + (9.6 * gewicht in kilo’s) + (1.8 x lengte in cm) – (4.7 x leeftijd in jaren)

Activiteitsniveau

Mensen die veel bewegen hebben meer calorieën nodig dan mensen die weinig bewegen. Harris en Benedict hebben hier dan ook rekening mee gehouden. Ze hebben 5 niveaus van activiteit beschreven en daarbij de factor waarmee de uitkomst van de bovenstaande formule moet worden vermenigvuldigd bepaald. Hieronder staan de 5 niveaus beschreven. Bekijk welk niveau voor jou geldt en klik deze aan in de rekentool.

  1. Weinig of geen training, kantoorwerk  (factor x 1.2)
  2. Lichte training/sport. 1-3 dagen per week (factor x 1.375)
  3. Gemiddelde training/sport. 3-5 dagen per week (factor x 1.55)
  4. Zware training/sport. 6-7 dagen per week (factor x 1.725)
  5. Zware dagelijkse training/sport plus lichamelijk werk of twee keer per dag trainen, marathon, toernooi, enz. (factor x 1.9)

Opmerkingen

Op de verpakking van bijna alle producten is te lezen hoeveel calorieën een product bevat. Meestal staat dit aangegeven als kcal per 100 gram of per portie. Stel dat je wilt afvallen zorg je ervoor dat je iets minder calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt en als je wilt aankomen andersom. Let op: zowel te veel als te weinig eten is niet goed voor je.

De Harris – Benedict methode is een redelijk betrouwbare methode om je caloriebehoefte te bepalen. De uitkomst is echter nooit exact. Mensen verschillen van persoon tot persoon en je activiteitsniveau bijvoorbeeld zal ook niet elke week exact gelijk zijn.

Net zo belangrijk als hoeveel je eet is wát je eet. Je kunt met puddingbroodjes en cola snel in je dagelijkse caloriebehoefte voorzien. Je hebt op die manier echter niet voorzien in je dagelijkse voedingsbehoefte. Naast calorieën heeft het lichaam vezels, vitamines, vetten, eiwitten, enz nodig. De hoeveelheid calorieën in een product zegt dus ook weinig over hoe gezond het product is.

Wil je je BMI berekenen? Dat kan ook, ga dan naar de pagina over BMI berekenen.