Darts

Darts gemiddeldes

Wil je de gemiddelden berekenen bij darts? Met de eenvoudige rekentool kun je gemakkelijk het gemiddelde berekenen per beurt of per pijl.

Informatie

Darten is inmiddels een vrij bekende sport in Nederland. Oorspronkelijk werd darts vooral in Engeland (in de pubs) gespeeld. Sinds de Nederlandse successen van onder andere Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen is het ook in Nederland steeds populairder.

Darts wordt gespeeld met drie dartpijlen en een dartbord. In de meest bekende vorm is het de bedoeling om de score vanaf een bepaald aantal punten (bijvoorbeeld 501 of 301) naar nul te krijgen. De hoogste score is 180 en wordt behaald door drie keer ‘triple 20’ te gooien.

Darts scores

Er zijn twintig vakken, met de score van 1 t/m 20. De scores van de vakken staan op het bord aan de rand. In het midden van het dartbord heb je de ‘bullseye’ en ‘single bull’. De bullseye is 50 punten en de single bull is 25 punten.

De middelste ring is de ‘triple’ en verdrievoudigt de score van het vak waar je in hebt gegooid.

De laatste worp (‘uitgooien’) moet met een zogeheten ‘double’ gedaan worden. Dit is de buitenste ring van het dartbord en verdubbelt de score van het vak waarin je hebt geworpen.

Dartbord ophangen

Er zijn een aantal punten belangrijk als je een dartbord gaat ophangen. Zo zijn er vaste afstanden voor waar het dartbord precies opgehangen moet worden en hoe ver je moet staan om te gooien.

Hoogte dartbord:

Het midden van het dartbord (de bullseye) moet op 1.73 meter van de grond geplaatst worden.

Afstand dartbord:

De afstand vanaf de voorkant van het bord tot de werplijn is 2.37 meter.