FTE uren omrekenen

Wil je fte omrekenen naar uren of andersom? Gebruik de rekenmachine om het aantal fte (ook wel werktijdfactor of FullTime Equivalent genoemd) van je aanstelling snel om te rekenen naar het aantal uren per week. Vul het aantal uren van een fulltime aanstelling (vaak 36, 38 of 40 uur) en je f.t.e. (bijvoorbeeld uitgedrukt als 0,4 of 0,8, enz) in de rekenmachine in het het aantal uren per week dat je moet werken wordt weergegeven. Je kan de rekentool eventueel ook andersom gebruiken. Vul dan het aantal uren in van de werkweek en vervolgens het aantal uren dat in jouw contract staat. Druk dan op berekenen en je fte wordt berekend.

Wat is fte?

F.t.e. is de afkorting voor fulltime equivalent en wordt gebruikt om de omvang van een dienstverband aan te geven. 1 fte staat voor 1 volledige werkweek. Het Nederlandse woord voor fulltime equivalent is werktijdfactor. Iemand met een aanstelling van 0,5 fte of een werktijdfactor van 0,5 heeft dus een aanstelling voor een halve week.

Afkorting/betekenis f.t.e.: fulltime equivalent

Fte omrekenen

Traditioneel was een volledige werkweek 40 uur (5 dagen van 8 uur). In dat geval is 0,5 fte dus gelijk aan 20 uur per week. Tegenwoordig hebben de meeste instellingen en bedrijven een volledige werkweek ingekort en is het dus minder dan de traditionele 40 uur. In je arbeidscontract staat vermeld hoeveel uur een fulltime aanstelling in jouw bedrijf is, je vindt hier ook jouw fulltime equivalent. Ook in een vacature staat vaak een fulltime equivalent vermeld, ook zou hier dus moeten staan op basis van welke full time aanstelling dit geldt. In de praktijk wordt dit laatste vaak vergeten in de vacature te vermelden.

Voorbeeld fte berekenen

Stel je voor dat de volledige werkweek bij jouw bedrijf 38 uur is. Op jouw contract staat dat je een fulltime equivalent hebt van 0,5. Dan heb je dus een contract voor 19 uur. De berekening is namelijk als volgt:

38 x 0,5 = 19 uren

Fte omrekenen