Hoeken berekenen

Gebruik de rekenmachine om eenvoudig te hoeken van een rechthoekige driehoek te berekenen door het invullen van de lengte van 2 van de zijden van de driehoek. Vul de lengte van 2 zijden van de driehoek in en druk op bereken. De rekenmachine berekend dan de grootte van alle hoeken van de driehoek. Omdat het hier gaat over rechthoekige driehoeken zit er altijd een hoek van 90 graden bij.

Hoeken berekenen

De hoeken van een driehoek worden berekend met behulp van de sinus, cosinus en tangens regels. Hiermee wordt 1 hoek berekend. Omdat de som van de hoeken van een driehoek altijd 180 graden is en 1 hoek van een rechthoekige driehoek altijd 90 graden is kunnen alle hoeken worden berekend door het invullen van 2 zijden.

Hoe zat het ook alweer met de sinus, cosinus en tangens regels

Bij het berekenen van hoeken op basis van de lengtes van 2 zijden van de driehoek is het vooral van belang dat je weet wanneer je de sinus, de cosinus of de tangens moet gebruiken. Het ezelsbruggetje hiervoor is: SOS CAS TOA

Drie keer drie letters waarbij de eerst letter aangeeft of je de Sinus, Cosinus of de Tangens gebruikt. Letters 2 en 3 staan voor de Overstaande, Aanliggende of Schuine zijde.

De Sinus is dus de overstaande zijde gedeeld door de schuine zijde, de cosinus is de aanliggende zijde gedeeld door de schuine zijde en de tangens is de overstaande zijde gedeeld door de aanliggende zijde. Als de juiste zijden door elkaar deelt krijg je een getal welke je door de inverse sinus, cosinus of tangens functie op een rekenmachine kunt omzetten naar graden.