Lengte metriek stelsel omrekenen

Hoeveel millimeter is een centimeter? Hoeveel meter is een hectometer? Hoeveel nanometer is een micrometer? Gebruik de rekenmachine om snel lengte eenheden uit het metrieke stelsel om te rekenen. Vul de lengte en een eenheid in en kies de eenheid waarin de lengte omgezet moet worden. Druk vervolgens op bereken.

Lengte eenheden metriek stelsel

De meter is de standaard lengtemaat binnen het metriek stelsel. Voor het beschrijven van kleine lengtes is de meter opgedeeld in kleinere van de meter afgeleide eenheden. Namelijk de decimeter(dm), centimeter(cm), millimeter(mm), micrometer(µm), nanometer(nm), picometer(pm) en femtometer(fm) .

m\overset{:10}{\rightarrow}dm\overset{:10}{\rightarrow}cm\overset{:10}{\rightarrow}mm\overset{1000}{\rightarrow}\mu m\overset{:1000}{\rightarrow}nm \overset{:1000}{\rightarrow}pm\overset{:1000}{\rightarrow}fm

Ook voor het beschrijven van grote lengtes bestaan van de meter afgeleide eenheden. Namelijk de decameter(dam), hectometer(hm), kilometer(km), megameter(Mm), gigameter(Gm) en terameter(Tm).

m\overset{*10}{\rightarrow}dam\overset{*10}{\rightarrow}hm\overset{*10}{\rightarrow}km\overset{*1000}{\rightarrow}Mm\overset{*1000}{\rightarrow}Gm\overset{*1000}{\rightarrow}Tm

Opmerking

Zoals je in de afbeelding ziet is het verschil tussen de eenheden steeds een factor 10 of 1000. Dat is ook het grote voordeel van het metrieke stelsel.

CodeCogsEqn(12)

wil dus zeggen dat 1 decimeter 10 keer zo klein is als een meter. Als je wilt berekenen hoeveel decimeter 1,5 meter is moet je dus vermenigvuldigen (niet delen) door 10. 1,5 meter is dus 15 decimeter.