Temperatuur Celcius Kelvin Fahrenheit

Temperatuur omrekenen, zoals Fahrenheit naar Celsius? Hoeveel Kelvin is 30 graden Celsius? Is 29 graden Fahrenheit een temperatuur om te zwemmen of te schaatsen? Deze vragen kun je gemakkelijk beantwoorden met de rekentool. Gebruik de rekenmachine om eenvoudig de eenheden van temperatuur om te rekenen. Vul de temperatuur in en kies de eenheid. Kies vervolgens in welke eenheid (Fahrenheit, Celsius of Kelvin) het omgezet moet worden en druk op berekenen.

Temperatuur eenheden

Temperaturen kunnen in drie verschillende eenheden worden weergegeven. De meest gebruikte eenheid is graden Celsius (°C). Er zijn echter een paar landen waar men graden Fahrenheit (°F) als eenheid gebruikt, waaronder de Verenigde Staten. De eenheid Kelvin (K)  wordt vooral in de wetenschap gebruikt.

Bij de beschrijving van temperatuur wordt uitgegaan van het vriespunt en het kookpunt van water. Tussen het vriespunt en kookpunt wordt een schaalverdeling gemaakt.

Celsius en Kelvin

Het vriespunt van water is 0 graden Celsius en het kookpunt 100 graden Celsius. Tussen het vries- en kookpunt zijn dus 100 verdelingen. De eenheid Kelvin heeft dezelfde schaalverdeling als de eenheid Celsius. Het verschil tussen het vriespunt en het kookpunt is 100 Kelvin. 0 Kelvin is echter niet gedefinieerd als het vriespunt van water, maar als het absolute nulpunt voor temperatuur. Dit is het punt waarop de moleculen in materie niet meer bewegen. Dit punt is 0 Kelvin en ligt bij -273,15 graden Celsius. Het vriespunt van water is dus 0°C  en 273,15 K.

Fahrenheit

De eenheid Fahrenheit heeft een andere schaalverdeling dan Celsius en Kelvin. Het vriespunt van water is 32 graden Fahrenheit en het kookpunt 212 graden. Er zijn dus geen 100 maar 180 verdelingen tussen het vries- en kookpunt. Fahrenheit is dus de enige eenheid die anders is. In onder andere de Verenigde Staten en Belize wordt deze eenheid gebruikt. In sommige andere landen wordt het alleen nog gebruikt door de oudere generatie.