Wat kost roken

Iedereen weet dat er nadelen zijn verbonden aan roken. ”Rokers sterven een langzame pijnlijke dood” en sterven gemiddeld een kleine 10 jaar eerder dan niet rokers. Daarnaast wordt de conditie minder, kan roken leiden tot impotentie en een slechte huid, enz, enz.

Een meer praktisch nadeel van roken (of voordeel van stoppen) zijn de kosten. Roken is duur. Gebruik de rekenmachine om snel uit te reken hoeveel roken jou kost per jaar. Vul het aantal pakjes sigaretten (of shag) dat je per week rookt en de prijs van 1 pakje in en druk op bereken. De rekenmachine geeft vervolgens aan hoeveel roken jou elk jaar kost. Als je ook je leeftijd invult wordt ook een indicatie gegeven van hoeveel roken je de rest van je leven gaat kosten. Of hoeveel je kunt besparen natuurlijk.

Levensverwachting rokers

De gemiddelde levensverwachting voor een niet rokende man in Nederland is 77,8 en voor niet rokende vrouwen 81,2. De exacte levensverwachting voor rokers is lastig te geven. De rekenmachine maakt gebruik van een redelijke optimistische levensverwachting van 75 jaar voor rokers.

Voorbeeld

Piet is 30 jaar en rookt 5 pakjes sigaretten á 6 euro per week. Dat betekent dat hij elk jaar 1560 euro aan roken uitgeeft. Als Piet zijn hele leven zou blijven roken en rond zijn 75ste sterft heeft hij 70.200 euro aan roken uitgegeven.

70.200 is ongeveer 2 keer een modaal inkomen. Piet werkt dus 2 jaar van zijn leven om te kunnen roken. 1560 euro per jaar is ook genoeg om elk jaar een mooie vakantie te vieren of…. Er zijn genoeg leuke dingen die je voor dat bedrag zou kunnen doen.